Adriana Chitu, voluntarul care imbina informatica si iubirea fata de copiii pentru a ii face sa isi urmeze visele

Cineva spunea ca “sa fii voluntar inseamna sa inveti mult despre viata, sa te maturizezi uneori fara macar sa-ti dai seama, sa simti satisfactia unui lucru bine facut. Cel mai important, voluntariatul inseamna prietenii pe care ti-i faci”. Adriana Chitu vede in aceste spuse descrierea perfecta a primei sale experiente de voluntar, cea din cadrul proiectului “Educatia – cheia dezvoltarii comunei Cojasca” finantat prin granturile SEE 2009 – 2014 in cadrul Fondului ONG Romania. Timp de 24 de sesiuni a fost permanent la Scoala Gimnaziala Cojasca pentru cei 50 de copii care au invatat timp de 6 luni IT in cadrul atelierelor educationale.

DSC_0788Adriana – Daniela Chitu are 21 de ani si este studenta la Universitatea Valahia din Targoviste, la Facultatea de Stiinte si Arte, specializarea matematica – informatica. Urmeaza un modul psiho – pedagogic pentru ca isi doreste sa devina profesoara de matematica sau informatica si crede ca pasiunile pentru citit, muzica, calatorii si film sunt cele care o fac sa fie tot timpul tonica si dornica de a fi la curent cu ultimele noutati.

Locuieste in Cojasca si a urmat clasele primare in localitate, dar la gimnaziu a plecat intr-o localitate apropiata, Bilciuresti, urmand ulterior liceul in Targoviste la profilul matematica – informatica.

Desi multi copii din Cojasca nu reusesc sa ajunga sa isi urmeze visul de a urma o facultate, Adriana si-a stabilit niste repere din timp, iar printre principalele criterii de selectie au privit oportunitatile ce urma sa le aiba la angajare in momentul finalizarii studiilor precum si motivatia financiara. „Intrucat terminasem pe filiera matematica – informatica, imi era clar ca voi urma un domeniu care se bazeaza pe stiintele exacte. Am pornit de la inceput cu ideea ca facultatea pe care o voi urma va trebui in primul rand sa cuprinda domenii care ma pasionau, iar informatica este un domeniu in care trebuie sa continui sa excelezi, reprezinta provocari la tot pasul, insa si posibilitatile de afirmare sunt nenumarate”.DSC_0989

A aflat intamplator despre proiect si s-a gandit ca este o idee minunata sa se implice si sa capete experienta intrucat iubeste copiii. “Rolul meu a fost acela de a asista si de a o ajuta pe doamna profesoara Cateluta Vulpescu pentru buna desfasurare a atelierelor din cadrul acestui proiect. Alaturi de doamna profesoara Vulpescu, am supravegheat, am indrumat, am ajutat copiii si le-am explicat ce au de facut”. Fiecare zi petrecuta in acest proiect pentru Adriana reprezinta o amintire placuta, o experienta pe care ar repeta-o cu drag, pentru ca a fost surprinsa cum “de la un curs la altul copiii erau tot mai incantati, atrasi si fascinati de tainele IT”. Visele copiilor pot deveni realitate daca pui o caramida la fundatia lor, iar Adriana a ajutat cu siguranta cateva vise sa se inalte si de ce nu sa urmeze drumul pe care ea il urmeaza.

“Mi-am dorit sa fiu voluntar pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de timpul, de informatiile, experienta si abilitatile mele. Una dintre cele mai frumoase activitati pe care am desfasurat-o ca voluntar a fost aceea de a lucra cu copiii, iar ce mai atras si mai mult a fost ceea ce il face diferit de alte proiecte, si anume faptul ca acesti copii au invatat sa programeze prin joc”. Asa isi motiveaza Adriana implicarea in cadrul proiectului, insa nu ascunde si faptul ca “daca as putea, la invatamantul din Romania, as schimba: metodele de predare, manualele invechite si salariile profesorilor”.

Plina de viata si dornica sa faca schimbari in comunitatea din Cojasca, Adriana considera ca acest proiect a dezvoltat-o personal, dar si profesional. Se considera mai deschisa, lucreaza mai bine in echipa, a invatat sa accepte un feedback si sa il ofere asa cum se cuvine inapoi, dar se lauda cel mai mult cu faptul ca stie sa se organizeze si cu faptul ca datorita voluntariatului empatizeaza mult mai mult cu cei din jur.

“In primul rand am intalnit multi oameni noi, mi-am facut multi prieteni si mi-am ocupat timpul personal cu activitati interesante. Am invatat ca pentru a evolua trebuie sa iesi din spatiul de confort si sa faci lucruri pe care nu le-ai mai facut, trebuie sa renunti la timpul pierdut inutil si sa faci primul pas spre dezvoltarea personala. Sa dedici timpul voluntariatului inseamna sa dedici timp dezvoltarii tale si comunitatii din care faci parte”.

Timp de 6 luni Adriana a fost alaturi de profesoara Cateluta Vulpescu, profesor de informatica care spune ca “prezenta voluntarei, Adriana, pe tot parcursul activitatii a contribuit in mare masura la calitatea orelor. Nu a lipsit si a fost extraordinara.”

Adriana va continua sa se implice in dezvoltarea comunei Cojasca ca voluntar si noi speram ca multi tineri sa isi urmeze visele asa cum ea si-l urmeaza pentru a deveni profesoara “cand va fi mare”.DSCN2079
*Adriana a fost voluntar IT in cadrul proiectului „Educatia – cheia dezvoltarii comunei Cojasca”, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014 în cadrul Fondului ONG România, componenta 2 Justitie Sociala / Subcomponenta 2.1 Dezvoltarea comunitatilor rurale interetnice.